Vacature Kwartiermaker

Kwartiermaker in Alphen aan den Rijn

Kwartiermaker uitwerking Energietransitiehuis Zuid-Holland

Alphen aan den Rijn

Over de opdracht

Proberen, experimenteren en in de praktijk ontwikkelen. We leveren toonaangevende dienstverlening en zijn een wendbare organisatie. Dat wil zeggen dat we meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en continu vernieuwen. We leren door te doen. Met elkaar werken we samen voor het beste resultaat voor onze inwoners.

Onze organisatie bestaat uit meerdere onderdelen die allen een unieke bijdrage leveren aan onze opgaven en gemeentelijke dienstverlening. Je zit binnen onze organisatie altijd in een thuisteam met vakcollega's en een teamleider. Een groot aantal collega's werkt aan maatschappelijke opgaven in uiteenlopende vakgebieden. Je krijgt bij ons de kans om op basis van je talent ingezet te worden voor die opgaven en deel uit te maken van diverse samengestelde teams.

De gemeente zoekt een kwartiermaker die de taak op zich gaat nemen om te komen tot een operationele uitwerking en bijbehorende businesscase voor het Energietransitiehuis. Deze gaat aan de slag met twee functies van het Energietransitiehuis: het creëren van een omgeving waar bedrijven nieuwe ontwikkelingen, prototypes etc. laten zien, kunnen testen en door ontwikkelen en samen met studenten projecten oppakken (experimenteren en innoveren) en waar burgers en bedrijven terecht kunnen met vragen (energieloket) en ervaringen neerleggen en waarin nieuwe ontwikkelingen worden besproken en gedemonstreerd (kennisontwikkeling en -deling). Belangrijk is de innovatie- en concurrentiekracht van de bedrijven te versterken. Er gebeurt al veel op dit vlak in de gemeente. Een belangrijke taak is hoe deze kennis te bundelen, delen en verdiepen en op basis van een behoeftenonderzoek prioritering aan te brengen in de activiteiten die worden opgepakt.

Een tweede taak van de kwartiermaker is om op basis van de invulling van de functies en de human capital agenda komen tot (scenario's voor) een organisatiemodel (huisvesting, financieel, governance, functionaliteiten etc.) en businesscase op basis waarvan een stuurgroep tot besluitvorming kan komen.

De kwartiermaker zal nauw samenwerken met de kwartiermaker van de Economic Board Zuid-Holland (EBZ) Taskforce die verantwoordelijk is voor de uitwerking van het human capital deel (deelakkoord) van het Energietransitiehuis (onderdeel van de functie onderwijs en leren). Uiteraard zullen beide kwartiermakers niet alleen onderling samenwerken, omdat de functies die worden ingericht samenhangen, maar zij zullen dit ook moeten doen samen met de partners van het Energietransitiehuis.

De kwartiermaker zal ook de uitwerking hiervan afstemmen met een kwartiermaker van de Economic Board Zuid Holland (EBZ) Taskforce. De kwartiermakers leggen verantwoording af aan de stuurgroep.

Wat is het Energietransitiehuis:
De gemeente heeft met medewerking van veel partijen in 2021 het duurzaamheidsprogramma 2021-2030 opgesteld waarin de ambitie staat om door maatregelen op het gebied van energietransitie, verduurzaming en klimaat in 2050 energieneutraal, klimaatbestendig en volledig circulair te zijn. De werkagenda die deze ambitie moet realiseren en waarvan de uitvoering is gestart. In de gemeente zijn, net als elders in Nederland, grote tekorten aan goede medewerkers zowel kwalitatief als kwantitatief. Recente cijfers voor de gemeente en directe omgeving van het UWV spreken over de voor energietransitie en verduurzaming meest relevante beroepen van ca 600 moeilijk te vullen vacatures. Twee jaar geleden was dit nog ca. de helft van dit aantal. Daarnaast melden werkgevers dat het werkelijke tekort hoger ligt omdat lang niet alle vacatures door hen worden gemeld. In de economische agenda van de VOA en de EDBA worden ook zorgen geuit over de arbeidsmarkt in en rond de gemeente en voorstellen gedaan om deze te versterken.

Voor de gemeente speelt bovendien de ambitie om te komen tot een versterking van de onderwijsinfrastructuur door de hele kolom van het beroepsonderwijs. HBO ontbreekt in de gemeente en MBO is beperkt vertegenwoordigd. Hierdoor is er momenteel een relatief grote uitstroom van potentiële nieuwe beroepsbeoefenaren uit mbo en hbo naar de omringende regio's omdat ze daar worden opgeleid en blijft de arbeidsmarkt in de gemeente dun.

Daarom is in november 2023 het project Energietransitiehuis gestart. Dit brengt beide voornoemde onderwerpen bijeen en beoogt een impuls te geven aan de werkgelegenheid en arbeidsmarkt door een bijdrage te leveren aan het beleidsprogramma rondom de energietransitie en de versterking van het beroepsonderwijs inclusief leven lang ontwikkelen. Een human capital agenda, een impuls aan innovatiekracht en kennis en ontwikkeling zijn de drie pijlers van het Energietransitiehuis.

Concreet beoogt het Energietransitiehuis op het gebied van human capital:

  • Een impuls te geven aan werkgelegenheid en arbeidsmarkt
  • Het kwalitatief en kwantitatief beter benutten van het arbeidsmarktpotentieel voor de energietransitie/duurzaamheid. Dat gaat zowel om opleiding en scholing van leerlingen/studenten, medewerkers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast gaat het om beter benutten van het arbeidspotentieel via smart industry toepassingen, werkverdeling en andere productiviteitsverhogende maatregelen
  • Een centraal punt te zijn dat studenten boeit en bindt aan de gemeente
  • Een bijdrage te leveren aan de human capital agenda van de gemeente en de regio, op termijn ook voor andere gebieden dan de energietransitie

In nauwe samenhang hiermee wil het Energietransitiehuis:

  • Het mee realiseren van duurzaamheidsdoelen en doelen op het gebied van de energietransitie zoals onder andere vermeld in de beleidsprogramma's van de gemeente, VOA, EDBA en anderen door voorlichting, kennisontwikkeling en -deling, innovatie en experimenteren met nieuwe toepassingen
  • Het stimuleren van nieuwe technologie en innovatiekracht
  • Een sterkere marktpositie voor ondernemers en gemeente op het gebied van energietransitie en duurzaamheid, onder andere door het creëren van een energieloket
  • Een impuls geven aan toekomstgericht en innovatief beroepsonderwijs
  • Bijdragen aan de centrumfunctie van de gemeente
  • Een impuls geven aan de verbinding met het kennisnetwerk in de regio en daarbuiten

Het Energietransitiehuis wil het bovenstaande realiseren door het creëren van een fysieke omgeving met daarbinnen een duurzame samenwerking van gemeente (en andere overheid), onderwijs en kennisinstellingen, bedrijfsleven en burgers en werkt vanuit drie functies: (1) onderwijs en leren, (2) experimenteren en innovatie en (3) voorlichting en kennisontwikkeling en -deling. Juist het samenkomen van deze functies in een fysieke omgeving zorgt voor meerwaarde voor elk van de partijen in het Energietransitiehuis. Uniek voor het Energietransitiehuis is dat naast de overheid, werkgevers en bedrijven, onderwijs en kennisinstellingen ook burgers met hun ervaringen en vragen een rol spelen.

De hoofdlijnen staan beschreven in het werkdocument en vormen de basis van een intentieverklaring van betrokken partijen (overheid, werkgevers, onderwijs en burgers) om aan de slag te gaan met de uitwerking van het Energietransitiehuis. De volgende stappen in de ontwikkeling is om de hoofdlijnen van het Energietransitiehuis verder in te vullen met partners en te komen tot een businesscase voor verdere besluitvorming.

De bijlage 'Werkdocument ETH' bevat een meer uitgebreide beschrijving hoe de verschillende functies zich tot elkaar verhouden en samenkomen en beschrijft voorts hoe het Energietransitiehuis tegemoet komt aan de ambities van vele partijen.


Het Energietransitiehuis kent een stuurgroep waarin de gemeente, de provincie, de werkgevers vertegenwoordigd in de VOA, de Economic Development Board, MBO Rijnland, het voortgezet onderwijs, Rijnvicus en Energiek zitting hebben.

Directe aansturing van de kwartiermaker vindt plaats door die de bestuurlijk/ strategische kant van het programma voor zijn rekening neemt. Daarnaast zijn de werkzaamheden, de vorderingen en de resultaten onderwerp van gesprek in de stuurgroep energietransitie en wordt afgestemd met de interne regiegroep van de gemeente. Hierbinnen bestaat ruimte voor het doen van onderzoek en het aantrekken van expertise.

Gevraagd product en fasering (januari tot en met juni 2024)
Een afgestemd voorstel voor een sluitende businesscase waar meerjarig invulling wordt gegeven aan de ambities op het gebied van alle functies van het Energietransitiehuis.

Dat is het beoogde eindproduct, de weg daar naartoe inclusief de daarbij behorende mijlpalen waarvoor we in eerste instantie een half jaar (op parttime basis) willen uittrekken, laten we graag aan de expertise van de kwartiermaker.

Wanneer wordt het product van de kwartiermaker opgeleverd:


Er is een intentieovereenkomst ondertekend door relevante spelers in de gemeente, het betreft vertegenwoordigers van (MBO)onderwijs, Rijnvicus, energiecoöperatie, vereniging ondernemers, Economic Board, en de gemeente. De aanpak is een uitwerking van het collegeakkoord, het HBO-Bidbook en het Duurzaamheidsprogramma 2021-2030 van de gemeente

  • Afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau;
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring als kwartiermaker binnen een gemeente, danwel een samenwerkingsverband waarin een gemeente is betrokken;
  • Aantoonbare kennis- van en/of werkervaring op het gebied van energietransitie.
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als kwartiermaker binnen een gemeente;
  • Aantoonbare werkervaring met het opstellen van energie gerelateerde projecten binnen een gemeente (benoem minimaal 2 voorbeelden in het cv);
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met het implementeren van complexe projecten.

Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre jij aan het bovengenoemde profiel voldoet. Aangezien er nauwe samenwerking zal zijn met partners binnen het project is een persoonlijke klik van belang.

Competenties

  • Bij voorkeur iemand die bekend is met de werkwijzen van gemeenten;
  • Het kunnen opereren op tactisch/operationeel niveau;
  • In staat zijn om een werkagenda te kunnen opstellen en deze uit te voeren;
  • Een relevant netwerk;
  • Het kennen van de regio is een pré, evenals de relaties tussen ondernemers, onderwijs en het veld van de energietransitie;
  • Een hands-on verbinder/ netwerker met een sterke persoonlijkheid en resultaatgerichtheid.

Leuk dat je interesse hebt!

Nu dat we de potentiele match hebben verkend, duiken we samen de diepte in en nemen we echt de tijd om elkaar te leren kennen en de inhoudelijke match te maken.

Voor je eerste werkdag ontvang je een duidelijke planning en zorgen we ervoor dat je effectief kunt starten aan je volgende ontwikkelfase bij Het Publieke Domein.

Nu je het onboardingsproces doorlopen hebt start je na de inventarisatie van jouw ambities, ervaring en expertise aan je eerste project bij een van onze opdrachtgevers binnen de publieke sector.

Het Publieke Domein plaatst flexibele ambtenaren op freelance- en detacheringsbasis binnen alle overheidssegmenten. Specifieke vakgebieden binnen onze expertise zijn Ruimtelijke Ordening, Sociaal Domein, Financiën en IT.

Als Zelfstandige Zonder Personeel of Freelance Interim Professional kun je door Het Publieke Domein bemiddeld worden, zodra je als ondernemer bij de Kamer van Koophandel geregistreerd bent. Wil je liever de zekerheid van een arbeidsovereenkomst én de voordelen van flexibel werken bij verschillende overheidsorganisaties? Dan is detachering de beste contractvorm.

Detachering via Het Publieke Domein biedt jou de mogelijkheid om vanuit de zekerheid van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, met behoud van het opgebouwde ABP-pensioen vanuit je vaste aanstelling bij Het Publieke Domein, te werken.

Het Publieke Domein hanteert de 'Regeling Arbeidsvoorwaarden Het Publieke Domein'. Deze regeling is gelijkwaardig aan de Cao Gemeenten, inclusief IKB en ABP-pensioen. Dit maakt ons uniek in vergelijking met traditionele detacheringsbureaus die veelal de ABU, NBBU of eigen regeling volgen, wat leidt tot een pensioenbreuk en verlies van IKB.

Het Publieke Domein hanteert de ABP-pensioenregeling. Dit voorkomt dat je als ambtenaar een pensioenbreuk maakt bij een overstap naar ons als werkgever. Zo garanderen we je een goede transitie naar flexibel werken met de zekerheid van je vertrouwde pensioenregeling (en IKB).

Jazeker! Stuur je cv en begeleidende brief naar en je wordt binnen 2 werkdagen gebeld door één van onze recruiters.

Kwartiermaker uitwerking Energietransitiehuis Zuid-Holland



Functie:kwartiermaker
Startdatum:16-01-2024
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:MBO
Contracttype:Vast
Salaris:onbekend – onbekend
Uren per week:1 – 40

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Het Publieke Domein via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Alphen aan den Rijnkrant

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de alphen-aan-den-rijnkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

  1. Vacatures Alphen aan den Rijn
  2. Kwartiermaker Het Publieke Domein 16-01-2024

Bekijk ook andere vacatures